Natural Warm Kft.

Login Form

Hőnyerő közegek

A hőszivattyú működhet levegő cseréléssel, ez a levegőből fűti a levegőt, lehet levegőből fűtött vízzel, földből fűtött vízzel és vízből fűtött levegővel. A hőszivattyú típusát gazdaságosság alapján érdemes eldönteni, melyet a körülmények igen nagymértékben befolyásolnak.

Levegő

levegosNem csak a talaj és a talajvíz hőenergiájának felhasználásával lehet fűteni. A külső levegő is a Nap energiája által- rendelkezik annyi hőmennyiséggel, amely elegendő ahhoz, hogy télen is a környezet energiájával fűthesse otthonát.

A levegő/víz hőszivattyú „plus" generációja egy újonnan kifejlesztett technológia segítségével képes -16°C-os külső hőmérséklet esetén is biztosítani a 65°C-os fűtési hőmérsékletet. Alacsony külső hőmérséklet esetén, egy kis ideig elektromos fűtőszál segíti a hőszivattyú munkáját, ha szükséges. Így hagyományos fűtőtestekkel rendelkező központi fűtés ellátására is alkalmas a rendszer, egyetlen hőszivattyú beépítésével.

 

Föld

 

talajA földfelszínhez közeli geotermikus energia 98%-a a Napból származik. Azonkívül a földhőmérséklet nagyon hideg napokon a gazdaságosan kitermelhető hőmennyiség megfelelő hőmérséklete alá esik. Úgynevezett talajkollektorokat és szondákat helyeznek el abban a földben, ahonnan ki akarják termelni a hőt. Az ezekben lévő közvetítő közeget egy osztó-gyűjtőn keresztül vezetik be a hőszivattyúba.

 

Víz

 

kutasA talajvíz mélyen helyezkedik el és viszonylag egyenletes a hőmérséklete, így megvalósítható a hosszú éves működés (engedélyköteles). Egy állandó hőmérsékletű +"8 – 12"°C-os talajvíz garantálja az optimális fűtési üzemet. A talajvíznél a nyerő kút és az elnyelő kút között 15 méter távolságnak kell lenni.

 

Hőszivattyúk

 

 

A hőszivattyú egy alapvető fizikai jelenségen alapul. Tény, hogy az elpárolgó anyag hőt vesz fel a környezetből, miközben kitágul. Az összesűrített anyag folyamatosan hőt ad le a környezetébe.

 

A hőszivattyú legjobb szemléltető eszköze a hűtőszekrény, mely pontosan így működik. A speciális folyadék hőt vesz fel a hűtőszekrény belsejében, a keringető motor nyomás különbséget hoz létre és szállítja a hőt, majd a hűtőszekrény hátulján a rácsnál leadja a felvett hőt. Ezzel mintegy fűti a helyiséget, ahol a hűtőszekrény van. Tehát a hőszivattyú kívül hőt vesz fel, a fűtendő helyiségben hőt ad le. Kizárólag a hő szállításához van szükség energiára, ez egy hőcserélő rendszer. A fűtő folyadék megfordítható, tehát nyáron a fűtőrendszer működhet hűtőszekrényként, a helyiségben veszi fel a hőt és a lakáson kívül adja azt le.