Natural Warm Kft.

Login Form

Hőnyerő közegek

A hőszivattyú működhet levegő cseréléssel, ez a levegőből fűti a levegőt, lehet levegőből fűtött vízzel, földből fűtött vízzel és vízből fűtött levegővel. A hőszivattyú típusát gazdaságosság alapján érdemes eldönteni, melyet a körülmények igen nagymértékben befolyásolnak.

Levegő

levegosNem csak a talaj és a talajvíz hőenergiájának felhasználásával lehet fűteni. A külső levegő is a Nap energiája által- rendelkezik annyi hőmennyiséggel, amely elegendő ahhoz, hogy télen is a környezet energiájával fűthesse otthonát.

A levegő/víz hőszivattyú „plus" generációja egy újonnan kifejlesztett technológia segítségével képes -16°C-os külső hőmérséklet esetén is biztosítani a 65°C-os fűtési hőmérsékletet. Alacsony külső hőmérséklet esetén, egy kis ideig elektromos fűtőszál segíti a hőszivattyú munkáját, ha szükséges. Így hagyományos fűtőtestekkel rendelkező központi fűtés ellátására is alkalmas a rendszer, egyetlen hőszivattyú beépítésével.

 

Föld

 

talajA földfelszínhez közeli geotermikus energia 98%-a a Napból származik. Azonkívül a földhőmérséklet nagyon hideg napokon a gazdaságosan kitermelhető hőmennyiség megfelelő hőmérséklete alá esik. Úgynevezett talajkollektorokat és szondákat helyeznek el abban a földben, ahonnan ki akarják termelni a hőt. Az ezekben lévő közvetítő közeget egy osztó-gyűjtőn keresztül vezetik be a hőszivattyúba.

 

Víz

 

kutasA talajvíz mélyen helyezkedik el és viszonylag egyenletes a hőmérséklete, így megvalósítható a hosszú éves működés (engedélyköteles). Egy állandó hőmérsékletű +"8 – 12"°C-os talajvíz garantálja az optimális fűtési üzemet. A talajvíznél a nyerő kút és az elnyelő kút között 15 méter távolságnak kell lenni.